Re-integratie coaching

Voor het begeleiden van cliënten in hun re-integratieproces werk ik samen met het UWV en werkgevers om dit traject in zo goed mogelijke banen te leiden.

In mijn praktijk probeer ik een open en stimulerende omgeving te creëren, waarin mijn cliënten zichzelf kunnen zijn en zich open kunnen stellen naar het onderzoek naar zichzelf.

Ik werk samen met werkgevers om voor beide partijen de beste oplossing te vinden in geval van langdurige uitval door ziekte. Dit betekent samen met elkaar de juiste weg voorwaarts kiezen in het belang van het herstel van de cliënt, maar ook in de belangen van de organisatie. Deze twee doelen zijn complementair aan elkaar en niet tegenstrijdig, zoals ik vaak in vastgelopen trajecten tegenkom.

Daarin onderscheiden zich de volgende fases:

Samen met de werkgever en de cliënt kijk ik naar de volgende opties:

  1. Participatie-interventie: het uitbreiden van de activiteiten buiten de huiselijke kring. Bijvoorbeeld deelnemen aan georganiseerde activiteiten.

  2. Bevordering maatschappelijke deelname: het werken aan het vergroten van de fysieke en mentale weerbaarheid ten aanzien van werk én de leefomgeving.

  3. Scholing: het begeleiden van een scholingstraject om zo beter aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt.

  4. 1e Spoor: we gaan op zoek naar een andere passende functie binnen de organisatie.

    Dit doe ik onder andere door te werken aan het verbeteren van de werknemersvaardigheden. Daarbij staat het aangeveven van grenzen, en het communiceren daarvan, centraal.

  5. 2e Spoor: samen met de cliënt gaan we een arbeidsmarktoriëntatie uitvoeren en op zoek naar een passende functie buiten de organisatie.

    Dit doe ik, onder andere, door het uitvoeren van een beroepskeuzetest: Golden Personality Profiler (GPP).

    Daarnaast ga ik, samen met de werknemer, op zoek naar een passende werkervaringsplek en/of proefplaatsing.

  6. 3e Spoor: is er geen passende functie te vinden? Dan gaan we het UWV-traject voor de WIA-aanvraag starten. Ik begeleid daarbij de werknemer in het aanvragen van de WIA en het voorbereiden op de keuring door de verzekeringsarts en het gesprek met de arbeidsdeskundige.

Als de werknemer een nieuwe en passende functie heeft gevonden, binnen of buiten de huidige organisatie, dan begeleid ik de werknemer bij het opstarten hiervan. Dit kan dus ook langer doorgaan na het starten van de nieuwe functie.

Hierbij werk ik samen met de (nieuwe) werkgever in het begeleidingsproces:

  • Jobcoaching: is er een passende functie gevonden, dan begeleid ik werknemers bij het re-integreren in de nieuwe functie.

  • Preventie-training: duurzaam herstel van burnout en ziekte zal altijd een uitdaging blijven. Met name burnout is gevoelig voor herhaling als er niet doorlopend wordt gewerkt aan het toepassen van de geleerde tools en kennis. De preventie-training is beschikbaar voor zowel werkgevers, als werknemers.

  • Interactieve workshops: stress, burnout, angst en spanning zijn niet altijd de leukste onderwerpen. Door middel van interactieve workshops houden werknemers én werkgever hun kennis bij over deze thema’s. Hierdoor wordt een omgeving gecreëerd waarbij deze onderwerpen geen taboe zijn en bespreekbaar kunnen worden gemaakt.